Bibliografia

Principal

  • Abrantes, P., Moreno, L., Fonseca, M. L., Ferreira, D. (2023) Food security Abrantes, P., Moreno, L., Fonseca, M. L., Ferreira, D. (2023). Food security. In Zorell, C., & Strid, S. (eds.), D3.2 ACCTING Report on first cycle experimental studies. Confidential report delivered to the European Commission, 28 April 2023 (pp. 163-190). 281 p.
  • Calvário, R., Castro, I. (2022) A questão alimentar em Portugal: (des)encontros entre políticas públicas, alternativas alimentares cidadãs e a agricultura familiar Calvário, R., Castro, I. (2022). A questão alimentar em Portugal: (des)encontros entre políticas públicas, alternativas alimentares cidadãs e a agricultura familiar. Análise Social, 244, LVII (3.º), 2022, 570-593.
  • De Schutter, O., Jacobs, N., & Clément, C. (2020) A ‘Common Food Policy’ for Europe: How governance reforms can spark a shift to healthy diets and sustainable food systems De Schutter, O., Jacobs, N., & Clément, C. (2020). A ‘Common Food Policy’ for Europe: How governance reforms can spark a shift to healthy diets and sustainable food systems. Food Policy, 96.
  • Ferreira, F., Pina, C., & Oliveira, R. (coords.), et al. (2024) Estratégia para a Transição Alimentar na Área Metropolitana de Lisboa Ferreira, F., Pina, C., & Oliveira, R. (coords.), et al. (2024). Estratégia para a Transição Alimentar na Área Metropolitana de Lisboa. Ed. Área Metropolitana de Lisboa, 65 p.
  • International Food Policy Research Institute (IFPRI) (2024) Global Food Policy Report 2024: Food Systems for Healthy Diets and Nutrition IFPRI (2024). Global Food Policy Report 2024: Food Systems for Healthy Diets and Nutrition. Washington, DC: International Food Policy Research Institute (IFPRI).
  • Mooney, P., et al. (2021) A Long Food Movement: Transforming Food Systems by 2045 Mooney, P., et al. (2021). A Long Food Movement: Transforming Food Systems by 2045. IPES-Food & ETC Group, 175 p.
  • Moragues-Faus, A., Marsden, T., Adlerová, B., & Hausmanová, T. (2020) Building Diverse, Distributive, and Territorialized Agrifood Economies to Deliver Sustainability and Food Security Moragues-Faus, A., Marsden, T., Adlerová, B., & Hausmanová, T. (2020). Building Diverse, Distributive, and Territorialized Agrifood Economies to Deliver Sustainability and Food Security. Economic Geography, 96(3), 219–243.
  • Moreno, L., Fonseca, M. L., Abrantes, P., Borhan Türeli, B., Zorell, C., Stergiadis, C., Gajdusek, M. F., Altınay, A. G., Düzel, E., Chatzimpyros, V., Bolibok, O., & Miliadi, V. (2025) ACCTING Report on Research Line 5: Inclusive Food Security and Sustainable Healthy Eating Moreno, L., Fonseca, M. L., Abrantes, P., Borhan Türeli, B., Zorell, C., Stergiadis, C., Gajdusek, M. F., Altınay, A. G., Düzel, E., Chatzimpyros, V., Bolibok, O., & Miliadi, V. (2025). ACCTING Report on Research Line 5: Inclusive Food Security and Sustainable Healthy Eating. Zenodo.

Secundária

  • Delgado, C. (coord.) (2020) Alimentar Boas Práticas: da Produção ao Consumo Sustentável 2020 Delgado, C. (coord.) (2020). Alimentar Boas Práticas: da Produção ao Consumo Sustentável 2020. Lisboa: CICS.NOVA - Centro Interdisciplinar de Ciências Sociais. FCSH, Universidade Nova de Lisboa, 245 p.
  • Sarmento, F. (2023) Alimentação! Local – Guia para construir Políticas Públicas Locais e Circuitos Curtos Agroalimentares para realizar o Direito Humano à Alimentação Adequada Sarmento, F. (2023). Alimentação! Local – Guia para construir Políticas Públicas Locais e Circuitos Curtos Agroalimentares para realizar o Direito Humano à Alimentação Adequada. Ed. Animar, 68 p.
  • Moreno, L. (2025) Hortas Urbanas ou Comunitárias? Valorização social, sustento e sustentação da sustentabilidade Moreno, L. (2025). Hortas Urbanas ou Comunitárias? Valorização social, sustento e sustentação da sustentabilidade. IntelCities n. 19, pp. 44-45.